Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η ρύπανση του Ασωπού


Την παραβίαση τεσσάρων οδηγιών διερευνά η Κομισιόν για τη ρύπανση του ποταμού Ασωπού από το εξασθενές χρώμιο, εκφράζοντας ταύτοχρονα την ιδιαίτερη ανησυχία της, όπως προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Περιβάλλοντος στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη. Στην απάντηση του Στ. Δήμα με ημερομηνία 10.1.2008 αναφέρεται σαφώς ότι η Επιτροπή "δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για το στάδιο των μέτρων που αποσκοπούν στην εξάλειψη του κινδύνου για τη δημόσια υγεία και στην αποκατάσταση της ποιότητας του νερού. Ως εκ τούτου η Επιτροπή ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία σχετική έρευνα και ζήτησε πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ελέγξει την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη νομοθεσία της Ε.Ε. για το περιβάλλον και συγκεκριμένα από την οδηγία 2006/11 για τη ρύπανση που προκαλείται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον, την οδηγία 80/68 για την προστασία των υπόγειων υδάτων, την οδηγία 91/689 για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και την οδηγία 98/83 για το πόσιμο νερό".


Ο επίτροπος καθιστά σαφές ότι "στόχος της Επιτροπής είναι να εξασφαλίσει ότι ο ποταμός Ασωπός δεν ρυπαίνεται από επικίνδυνες ουσίες, ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού για τους περίοικους ανταποκρίνεται στα προβλεπόμενα πρότυπα και, σε περίπτωση που η έρευνα καταδείξει την ανάγκη λήψης μέτρων, ότι οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα εν προκειμένω". Στην απάντησή του επισημαίνει ακόμη ότι το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει κατατάξει το εξασθενές χρώμιο για έκθεση μέσω της εισπνοής στην κατηγορία 1, καρκινογόνο για τον άνθρωπο, ενώ τα μέχρι τώρα τοξικολογικά δεδομένα δεν δικαιολογούν τον καθορισμό νέας τιμής για το χρώμιο στο πόσιμο νερό. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού ο Δ. Παπαδημούλης μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι:


"Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα είναι ασπιρίνες και μένουν κυρίως στα λόγια και στα χαρτιά. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και πριν από όλα το ΥΠΕΧΩΔΕ καλό θα ήταν να θέσει σε προτεραιότητα τα περιβαλλοντικά θέματα και να ενδιαφερθεί πιο εντατικά για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών. Ή μήπως ο υπουργός κ. Σουφλιάς δεν είναι και πάλι ο αρμόδιος;".