ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Κυριακή οι Lothar Bisky,Αλέξης Τσίπρας και Graziella Mascia μετά το τέλος της συνόδου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ο Λόταρ Μπίσκυ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι είμαστε κατά της Συνθήκης της Λισαβώνας και είμαστε ευτυχείς που η Ιρλανδία καταψήφισε τη μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Κι αυτό γιατί, η Συνθήκη στην παρ.100, αναφέρει ότι τα κράτη δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις ιδιωτικές οικονομίες. Τώρα όμως, όλα τα κράτη παραβαίνουν αυτό τον όρο .
Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι πολύ δραστήριο και οργανώνει εκστρατεία κατά της επισφάλειας, καταδεικνύοντας το γεγονός ότι πολλοί δεν μπορούν να ζήσουν από τους μισθούς που παίρνουν.
Η οικονομική κρίση βρέθηκε στον πυρήνα των συζητήσεων που είχαμε αυτές τις μέρες. Καταλήξαμε σε ένα κοινό κείμενο όπου περιγράφουμε τις θέσεις του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την οικονομική κρίση, παρόλο που δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες από τις τράπεζες για την εξέλιξη των γεγονότων. Στη Γερμανία, πάντως, οι αναλυτές λένε ότι το τέλος της κρίσης δεν θα έλθει σύντομα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, λειτουργεί σαν μια «Κόζα Νόστρα» του συστήματος και είναι σοβαρά υπεύθυνη γι αυτή την κρίση. Τα golden boys έχουν κερδίσει εκατομμύρια δολλάρια και τώρα καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν. Η Κεντρική Τράπεζα είναι υπεύθυνη και υπόλογη για τις αποφάσεις της, αλλά υπεύθυνοι και υπόλογοι είναι επίσης και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι θεσμοί. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέτρεψαν αυτή την κερδοσκοπία και δεν άκουσαν αυτούς που έλεγαν ότι αυτές οι πολιτικές είναι λανθασμένες. Αποτέλεσμα, οι πολίτες τώρα να καλούνται να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ.
Στη Γερμανία για πολλά χρόνια οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι οποίες υποστήριζαν ότι δεν υπήρχαν χρήματα για τα δημόσια ταμεία, ενώ ένα μέρος των χρημάτων που δόθηκαν για την κρίση, θα μπορούσε να δοθεί για να υλοποιηθούν οι προτάσεις μας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξαπάτησαν τον κόσμο. Ο Οσκαρ Λαφοντέν έλεγε από το 1999 ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές θα έπρεπε να ελέγχονται και λοιδορήθηκε γι αυτές τις θέσεις του. Τώρα όμως δικαιώνεται.
Η ευρωπαϊκή Αριστερά θα πρέπει να συνεχίσει τη συζήτηση για την οικονομική κρίση και θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πλατφόρμα στο συνέδριό της στο Βερολίνο, στα τέλη Νοέμβρη. Όλα τα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς, ανεξάρτητα από τις εθνικές τους θέσεις, τα προγράμματα και τις ιδιαίτερες απόψεις τους θα πρέπει να καταλήξουν σε μια κοινή πλατφόρμα στη βάση των σημείων που συμφωνούν.