Τα μεταλλαγμένα …. ούτε στο ράφι …ούτε στο χωράφι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μιλώντας στο Eco-Festival βιολογικών προϊόντων (8/11/08 στην Αθήνα) και ειδικότερα σε εκδήλωση της ΒΙΟΖΩ για τα «μεταλλαγμένα», ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της ΕΓ του ΣΥΝ, τόνισε ότι τα μεταλλαγμένα, δεν έχουν θέση….ούτε στο ράφι…ούτε στο χωράφι.!!! Δεν ωφελούν παραγωγούς και καταναλωτές, ούτε λαούς και χώρες, ενώ πλήττουν άμεσα τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. Η χρήση «γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» (ΓΤΟ) στην παραγωγή προϊόντων και ζωοτροφών, συμφέρει μόνο ένα μικρό αριθμό μεγάλων πολυεθνικών της βιοτεχνολογίας (Monsanto, Syngenta, Bayer, DuPont, Sakata, κά), που επιδιώκουν να θέσουν υπό «διατροφική ομηρία», χώρες, λαούς, παραγωγούς και καταναλωτές, για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.
Σε συνθήκες κρίσιμων διατροφικών προβλημάτων, ακολουθώντας τις πρακτικές παραπληροφόρησης, οι πολυεθνικές της βιοτεχνολογίας προσπαθούν να εμφανίσουν τα μεταλλαγμένα ως λύση διαφόρων προβλημάτων, ενώ στην πραγματικότητα τα επιδεινώνουν. Ισχυρίζονται ότι θα αντιμετωπίσουν την πείνα στον πλανήτη, ενώ κρύβουν την κύρια αιτία που είναι η άνιση κατανομή τροφίμων σε χώρες, λαούς, κοινωνικές ομάδες. Ότι θα καταπολεμήσουν την ακρίβεια, αποσιωπώντας το ρόλο των καρτέλ στις ανατιμήσεις και το γεγονός ότι δεν είναι ούτε υγιεινά ούτε κοστίζουν λιγότερο. Προβάλλονται ως εναλλακτική λύση για παραγωγή βιοκαυσίμων, αποκρύπτοντας τις αρνητικές συνέπειες στη βιοποικιλότητα, ανεξάρτητα από τη χρήση τους. Μιλούν για νέα γενιά μεταλλαγμένων που αντιμετωπίζει τάχα ασθένειες (φασόλια που αποτρέπουν εμφράγματα), χωρίς καμιά απολύτως απόδειξη. Προσπαθούν να επιβάλουν κατώτατο όριο επιμόλυνσης με ΓΤΟ τους σπόρους, που σημαίνει σε βάθος χρόνου γενικευμένη επιμόλυνση όλου του φυτογενετικού υλικού. Τέλος χρησιμοποιούν γενετικό υλικό της φύσης, το τροποποιούν, το πατεντάρουν ασκώντας «βιοπερατεία» και εγείρουν τεράστια ζητήματα «βιοηθικής» με τα νέα είδη που δημιουργούν.
Όλα τα κόμματα στης ελληνικής Βουλής έχουν ταχθεί κατά των μεταλλαγμένων, ενώ όλες οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν κηρύξει τις περιοχές τους «ελεύθερες ζώνες από μεταλλαγμένα». Ωστόσο λόγω των τεράστιων κενών της κοινοτικής νομοθεσίας και της απουσίας αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου, έχουμε διοχέτευση στην εγχώρια αγορά μεταλλαγμένων σε βάρος των καταναλωτών. Γιαυτό ο ΣΥΝ προτείνει:
Εφαρμογή αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου ιχνηλασιμότητας και σήμανσης όλων των προϊόντων, μαζί των προϊόντων ζωϊκής προέλευσης που ως τώρα εξαιρούνταν. Καθιέρωση της «αντικειμενικής ευθύνης του παραγωγού» για κάθε βλάβη και επιβολή αυστηρών κυρώσεων για κυκλοφορία μεταλλαγμένων. Ριζική αλλαγή της κοινοτικής νομοθεσίας και άμεση εφαρμογή του διεθνούς Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια (στο σύνολο της η ΕΕ το έχει αποδεχτεί), που δίνει το δικαίωμα σε κάθε χώρα, στο όνομα της προφύλαξης, να απαγορεύσει την κυκλοφορία τους. Στήριξη των μηχανισμών ελέγχου τροφίμων (ΕΦΕΤ, κά) με αναγκαίο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό. Συστηματικοί έλεγχοι για την αποτροπή κυκλοφορίας επικύνδυνων τροφίμων (αλλοιωμένων, νοθευμένων, «ελληνοποιημένων», κλπ), δημοσιοποίηση των ελέγχων και επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Προγράμματα στήριξης της οικογενειακής γεωργίας, της παραγωγής παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων, με όρους υγιεινής διατροφής, βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης, προστασίας του περιβάλλοντος, κά.
Βασική προϋπόθεση για την προώθηση των παραπάνω, είναι η δραστήρια παρέμβαση, ευρύτερου φάσματος κοινωνικών οργανώσεων (παραγωγικών, συνεταιριστικών, συνδικαλιστικών, καταναλωτικών), καθώς της Αυτοδιοίκησης, για την απαγόρευση των μεταλλαγμένων. Ταυτόχρονα η εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος στους μικρομεσαίους αγρότες, η στήριξη της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων, η συστηματική καταπολέμηση των διαφόρων καρτέλ σε όλο το κύκλωμα της «τροφικής αλυσίδας», αποτελούν ουσιαστική πλευρά της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, στις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο διατροφικό κύκλωμα.
10.11.08 Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ