Η κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή σχετικά με την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού καλείται να απαντήσει ο Στ. Δήμας, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος. Η ερώτηση θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο.


Ο Επίτροπος Στ. Δήμας καλείται να απαντήσει στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων


Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημειώνει με έμφαση ότι η ίδια η Κομισιόν έχει στο παρελθόν αναγνωρίσει, ότι προκειμένου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό Αττικής δεν «ικανοποιούνται οι όροι της οδηγίας 99/31» αφού τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού, έχουν κυριολεκτικά βαλτώσει.
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής καλεί τον Επίτροπο, να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, αφού δεν καλύπτονται οι όροι της οδηγίας 99/31. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :
«Η Επιτροπή απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση (Ε-0544/09) σχετικά με τη δημιουργία ΧΥΤΑ στις περιοχές Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα της Αττικής τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «η κάλυψη συγκεκριμένων όρων, [όπως η προεπεξεργασία των απορριμμάτων σύμφωνα με την οδηγία 99/31] που προβλέπονται από τις αποφάσεις και συνδέονται με τις ενδιάμεσες πληρωμές δεν θεωρείται … ικανοποιητική και στις τρεις περιπτώσεις.»
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κάτοικοι της περιοχής του Γραμματικού αντιδρούν έντονα στην δημιουργία του νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή αφού δεν ικανοποιούνται οι όροι που θέτει η Οδηγία 99/31 για την υγειονομική ταφή αποβλήτων, ερωτάται η Επιτροπή: Σε ποιες άμεσες παρεμβάσεις θα προβεί για να σταματήσει τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό αφού δεν καλύπτονται οι όροι της Οδηγίας 99/31;»