Συνέντευξη Τύπου Ανώτατης Συνομοσπονδίας και τριών Ομοσπονδιών Γονέων

Η σχεδιασμένη και μεθοδική εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, αποτυπώθηκε χτες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Βασίλης Τόγιας) και εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Αθήνας ( Κανέλλα Γεωργοπούλου ), Πειραιά ( Γιώργος Φλουτσάκος ) και Ανατολικής Αττικής ( Λένα Αργυροπούλου ) . Τα στοιχεία και οι εμπειρίες των γονιών μαρτυρούν την υποβάθμιση και την «ασφυξία» που βιώνουν αυτοί και τα παιδιά τους σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, σκιαγραφούν τις συνέπειες των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και διεύρυναν αυτές της ΝΔ. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των γονέων ανέφεραν:
· Χρειάζονται πάνω από 1.700 νέα δημόσια νηπιαγωγεία για να καλύψουν την υποχρεωτική φοίτηση όλων των νηπίων. Μετά την υποχρεωτικότητα, χωρίς την παράλληλη ανάπτυξη υποδομών - προσωπικού, τουλάχιστον 60.000 νήπια (3.000 στην Α' Αθήνας) δε βρήκαν θέσεις σε δημόσια νηπιαγωγεία και οδηγήθηκαν αναγκαστικά στους ιδιώτες επιχειρηματίες, πληρώνοντας μέχρι και 500 ευρώ το μήνα. Πέρσι, ο αριθμός των παιδιών στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αυξήθηκε κατά 77,8%.
· Απαιτούνται τουλάχιστον 500 νέα σχολικά κτίρια στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το 17,4% των σχολικών μονάδων ( 429 από τις 2.465 ) κρίθηκαν μετά το σεισμό του 1999 ακατάλληλες για χρήση. Το 55%, δηλαδή τα μισά, των σχολικών κτιρίων χαρακτηρίζονται «γερασμένα». Το 10% των σχολείων της Αθήνας και το 35% της Θεσσαλονίκης λειτουργεί σε διπλοβάρδια, στον Πειραιά 53 σχολεία βρίσκονται υπό έξωση. Το 30,2% των σχολικών κτιρίων είναι χτισμένα πριν το 1959. (Μόνο στον Πειραιά 80 σχολεία έχουν κατασκευαστεί πριν το 1950, εκ των οποίων τα 11 από αυτά χτίστηκαν την περίοδο της τουρκοκρατίας μέχρι το 1897!). Το 48,5% των δημοτικών σχολείων στεγάζονται σε κτίρια 40 ετών. Στην Αθήνα υπάρχουν 18-20 οικόπεδα για σχολεία, που δε χτίζονται περιμένοντας τα ΣΔΙΤ. Για ένα 12θέσιο σχολείο ο ΟΣΚ δαπανά 1,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τη Σύμπραξη το κόστος εκτινάσσεται σε πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ.
· Περίπου 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο πληρώνουν στην Ελλάδα οι γονείς για να καλύψουν τις όποιες εκπαιδευτικές ελλείψεις.
· Σε κάθε σχολική μονάδα αντιστοιχεί μια καθαρίστρια (15.500 καθαρίστριες για 15.450 σχολικές μονάδες) ! Το 50% των σχολικών καθαριστριών είναι με συμβάσεις έργου ( 8μηνο - 4ωρο ).
· Γονείς, σε πολλές περιπτώσεις , καλούνται να πληρώσουν από τον εξοπλισμό του σχολείου για τη «νέα γρίπη» μέχρι χαρτί υγείας, σαπούνι και φυσικά φωτοτυπίες. Ετσι, σε σχολείο της Αθήνας με τον αγιασμό δόθηκε στους γονείς και διαφημιστικό πακετάκι υγιεινής, γνωστής επιχειρηματικής φίρμας.
«Όσα προβλέπονται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ για την αντιμετώπιση της "νέας γρίπης" είναι ανεφάρμοστα, γιατί δε συνοδεύονται από τις αναγκαίες πιστώσεις και το προσωπικό. Τα σχολεία είναι ανοχύρωτα και βασικές υποχρεώσεις του κράτους ρίχνονται στην πλάτη γονιών, εκπαιδευτικών και δήμων», καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των γονέων. Οργή προκαλεί και το γεγονός ότι δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για έκτακτη αδειοδότηση με αποδοχές των γονιών εκείνων που μπορεί το παιδί τους να νοσήσει: «Μην τυχόν και θίξουν τους εργοδότες, τους οποίους χρόνια τώρα απαλλάσσουν των φορολογικών - ασφαλιστικών ευθυνών τους». Τέλος, κάλεσαν τους γονείς σε συντονισμένο και ενιαίο αγώνα, καθώς «η ατομική πρωτοβουλία δε λύνει το πρόβλημα, έχει όρια, είναι ναρκοθετημένη».