Χρέος, φασισμός, ιμπεριαλισμός: Η άλλη τρόικα
Τετάρτη 2 Απριλίου 2014, 8μμ

Ο Φασισμός δεν αποτελεί παρθενογένεση. Μια ματιά στην ιστορία αρκεί για να καταλάβουμε ότι συνδέεται στενά με τις επεκτατικές πολιτικές που χρησιμοποιούν ως Δούρειο Ίππο το χρέος.

 Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία, συνδέθηκε με μία περίοδο που η Γερμανία βρισκόταν κάτω από τη θηλιά του χρέους. Μπορεί η ιστορία να μην επαναλαμβάνεται, αλλά κάποιες αναλογίες είναι ανατριχιαστικές. Μέσα από τη παγκόσμια κρίση του Καπιταλισμού, οι κυρίαρχες ελίτ δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το φασισμό για να προωθήσουν τα επεκτατικά τους σχέδια.

Σήμερα, η σκιά του φασισμού βαραίνει την Ευρώπη. Μία σκιά που συνοδεύεται από τα κατ” ευφημισμόν πακέτα διάσωσης που μόνο σκοπό έχουν την αναπαραγωγή της αποικιοκρατίας. Από το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, την απογείωση της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία μέχρι και την νεοναζιστική κυβέρνηση ανδρεικέλων στην Ουκρανία -με τις ευλογιές πάντα της Ε.Ε και των Η.Π.Α- όλα αυτά αποτελούν απόδειξη των αληθινών κινήτρων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Ποιες είναι λοιπόν οι ιστορικές ρίζες που συνδέουν το χρέος με τον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό; Τι μπορούμε να μάθουμε από τα ιστορικά παραδείγματα της Γερμανίας του Χίτλερ και της Ιταλίας του Μουσολίνι. Ποιες είναι οι οικονομικές δυνάμεις που τρέφουν τον φασισμό; Μέσα από ποιες διαδικασίες η “άλλη” ΤΡΟΙΚΑ (χρέος-φασισμός-ιμπεριαλισμός) τείνει να κυριαρχήσει στο κόσμο; Πώς μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και ποιος ο ρόλος της αριστεράς;

Ποιες λύσεις υπάρχουν ώστε να αντισταθούμε σ” αυτή την επιλογή που στρέφεται εναντίον των εργαζομένων και της Δημοκρατίας; Ποια παραδείγματα αντίστασης και νίκης μπορούν να μας εμπνεύσουν;

Ομιλητές:

Κώστας Ήσυχος, Μέλος Π.Γ ΣΥΡΙΖΑ, Υπέθυνος Εξωτ. Πολιτικής και Άμυνας

Άρης Χατζηστεφάνου, Δημοσιογράφος, Δημιουργός ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε

Σπύρος Μαρκέτος, Επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ

Συντονισμός: Αφροδίτη Πολίτη, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών

Συνδιοργάνωση: Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου

Χορηγοί Επικοινωνίας: Εφημερίδα των Συντακτών | UNFOLLOW | INFOWAR

Τετάρτη 2 Απριλίου, 8μμ, Floral (Πλ. Εξαρχείων), είσοδος ελεύθερη

πηγή : unfollow.com