Γιατί δικαιώθηκαν οι καθαρίστριες

Οι κυβερνώντες δεν δίστασαν να καταπατήσουν ακόμη και νόμο που εκείνοι ψήφισαν και μέσω του οποίου προσπάθησαν (ευτυχώς, όπως φαίνεται, ανεπιτυχώς) να διώξουν τις καθαρίστριες από το υπουργείο Οικονομικών.



Μόλις 5 σελίδες χρειάστηκε ο πρωτοδίκης Γεώργιος Κυριακός για να κουρελιάσει τις πρακτικές της κυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία έδωσε όλο τον μνημονιακό της οίστρο για να διώξει από υπουργείο Οικονομικών τις καθαρίστριες που με τον αγώνα τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα δείχνουν τον δρόμο σε όλους τους Έλληνες που έχουν υποστεί τα πάνδεινα από τους… σωτήρες της Βουλής. Τώρα ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο έχουν να διαχειριστούν και την απόφαση-κόλαφο για τις πρακτικές τους.
Πέραν των υπολοίπων νομικών ζητημάτων που ανοίγουν τη φάμπρικα της επιστροφής όλων των διωχθέντων από το ελληνικό δημόσιο, εντύπωση προκαλεί ότι έμπροσθεν του μένους τους, οι κυβερνώντες δεν δίστασαν να καταπατήσουν ακόμη και νόμο που εκείνοι ψήφισαν και μέσω του οποίου προσπάθησαν (ευτυχώς όπως φαίνεται ανεπιτυχώς) να διώξουν τις καθαρίστριες από το υπουργείο Οικονομικών.

Όχι αποχωρήσεις χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη
Όπως αποφαίνεται ο δικαστής, οι κυβερνώντες δεν μπορούν να διώχνουν εργαζόμενους χωρίς να υπάρχει εμπεριστατωμένη μελέτη που να στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες και να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο στην απόφαση ουσιαστικά «καταχερίζεται» η πρακτική των Σαμαρά-Βενιζέλου να διώξουν τόσους ανθρώπους από το ελληνικό δημόσιον χωρίς να εκπονήσουν την επιβεβλημένη μελέτη που οι ίδιοι ψήφισαν ότι απαιτείται!
«Ουδέποτε εκπονήθηκε τέτοια μελέτη, ενώ το εναγόμενο δημόσιο αρκέστηκε να προχωρήσει αυθαίρετα στην κατάργηση των οργανικών θέσεων των εναγόντων, οι θέσεις των οποίων δεν πλεόναζαν αφού μετά την απομάκρυνση των εναγόντων, κλήθηκαν οι προϊστάμενοι των κατά τόπο οικονομικών υπηρεσιών να προσδιορίσουν τις ανάγκες εκάστης υπηρεσίας σε καθαριότητα προκειμένου να ανατεθούν οι εν λόγω αρμοδιότητες σε ιδιωτικά συνεργεία και μάλιστα απευθείας αναθέσεις με τρόπο αυθαίρετο… » αποφαίνεται ο δικαστής και ο νοών νοείτω για το τι συνέβη στη δημόσια διοίκηση και την καθαριότητα των υπηρεσιών.

«Προσχηματική διαθεσιμότητα»
Επίσης ο δικαστής στην απόφαση-κόλαφο για τις κυβερνητικές πρακτικές των Σαμαρά-Βενιζέλου κάνει λόγο για ουσιαστικά για προσχηματική διαθεσιμότητα αφού στην πράξη δεν υπήρχε πρόθεση μετακίνησης των εργαζομένων αλλά προσπάθεια απόλυσης τους.

Κατά τα υπόλοιπα η δικαστική απόφαση δικαιώνει τις καθαρίστριες στηριζόμενη:

  • στο γεγονός ότι δεν προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον (μιλώντας για υποβάθμιση της καθαριότητας στις δημόσιες υπηρεσίες και αμφίβολο ταμειακό όφελος).
  • στο γεγονός ότι παρακάμφθηκε η αρχή της αναλογικότητας και προσβλήθηκε το ατομικό δικαίωμα στην εργασία και την περιουσία

Μάλιστα και εδώ βρίσκεται το κλειδί για τη δικαίωση όλων των εργαζομένων που έχασαν την εργασία τους από τις σκαιές πολιτικές των Σαμαρά Βενιζέλου (και νωρίτερα των Κουβέλη και Παπανδρέου) η απόφαση θεωρεί ότι «οι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογούν ριζοσπαστικές επεμβάσεις στη ζωή των πολιτών που οδηγούν σε εξαθλίωση πλήθος οικογενειών με προφανή τον κίνδυνο αποδόμησης της κοινωνίας»!

efsyn.gr