Έχει η Σουηδία Βενιζέλο;



Καρτερός Θανάσης (από την ΑΥΓΗ)
 
Η εξυπνάδα είναι θέμα μυαλού, αλλά η βλακεία είναι θέμα χαρακτήρα.
 
Ότι ο Βενιζέλος υπήρξε έξυπνος στην προηγούμενη -σοσιαλιστική ούτως ειπείν- ζωή του, δεν υπάρχει αμφιβολία. Όπως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχασε μαζί με πολλά άλλα, μαζί με την όποια πολιτική αρετή πρωτίστως, και την εξυπνάδα του, υπηρετώντας με κωμικά άδικους τρόπους μια τραγικά άδικη υπόθεση. Για να αποδειχτεί αυτό που εκ πείρας γνωρίζουμε όλοι: Η εξυπνάδα είναι θέμα μυαλού, αλλά η βλακεία είναι θέμα χαρακτήρα.
Να λοιπόν τι ξεφούρνισε σε σχέση με το "κούρεμα" των ομολόγων των ταμείων: Τι μήνυμα στέλνουμε στο εξωτερικό; Γιατί το ασφαλιστικό ταμείο της Σουηδίας και της Αυστρίας να συμμετέχει στο PSI και να υπάρχουν αντιρρήσεις από τα ελληνικά; Για να συμπληρώσει, κοιτάζοντας κατάματα και με το γενναιότερο ύφος που διαθέτει την κάμερα, ότι δεν είναι δυνατό ελληνικά ταμεία να αρνούνται το "κούρεμα" για κομματικούς και συνδικαλιστικούς λόγους.
Θα μπορούσε να του απαντήσει κανείς ότι η Σουηδία και η Αυστρία έχουν ένα κοινωνικό κράτος που μπροστά του το ελληνικό είναι ανέκδοτο. Ότι η Σουηδία και η Αυστρία είναι κράτη που δεν κοροϊδεύουν εκατομμύρια πολίτες με σκοπό να τους αδειάσουν τις τσέπες και το τραπέζι. Ότι στη Σουηδία και στην Αυστρία δεν έχει συντελεστεί η σφαγή των αμνών που συντελείται στην Ελλάδα. Ότι στη Σουηδία και στην Αυστρία δεν φόρτωσε το κράτος τα ταμεία με ομόλογα ήθελαν δεν ήθελαν. Ότι τα ταμεία της Σουηδίας και της Αυστρίας έχουν καλώς - κακώς κλάδους επενδύσεων -από αλλού κερδίζουν, από αλλού χάνουν, έτσι είναι το παιγνίδι. Και στο φινάλε, ας μας δώσει ο Βενιζέλος το κοινωνικό κράτος και τις συντάξεις της Σουηδίας και της Αυστρίας κι ας το κάνει με την ευχή μας το "κούρεμα" που επιδιώκει.
Δεν τα ξέρει όλα αυτά ο υπουργός μας όταν ανοίγει το στόμα του και λέει όσα λέει; Φυσικά και τα ξέρει, ξέρει όμως εξίσου καλά και κάτι άλλο: Η Σουηδία και η Αυστρία δεν έχουν Βενιζέλο. Κι αφού εμείς έχουμε, όλα μπορούν να γίνουν, ακόμα και να συγκρίνονται οι δυο αυτές χώρες με την Ελλάδα. Να καλούνται οι ασφαλισμένοι να είναι Σουηδοί και Αυστριακοί στο "κούρεμα", αλλά Έλληνες σε όλα τα άλλα. Κι αν αυτό δεν περνάει, ξέρει να γίνεται και Τούρκος ο Βενιζέλος...