Η «βαριά μας βιομηχανία»... αντέχει


«Απειλή για ολική κατάρρευση - Προειδοποιήσεις διεθνών tour operators για μαζικές τουριστικές ακυρώσεις έως και κατά 60% αν βγει το “όχι” - Ακυρώνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ας χάνουν το 50% των χρημάτων». Πρόκειται για τίτλο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» (5/7/2015). Αντίστοιχο ήταν και το κλίμα στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης για το ίδιο θέμα, προ του δημοψηφίσματος.
Στην πλειονότητά τους τα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, ακόμα και μετά την 5η Ιουλίου, κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη ζημιά στις τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικά στα νησιά, και για απανωτές ακυρώσεις από κρατήσεις εξωτερικού σε μια ακόμα αποθέωση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η Γερμανική Ομοσπονδία Τουρισμού ανακοινώνει (8/7/2015) πως δεν υπάρχει καμία ακύρωση κρατήσεων, παρά την κρίση στην Ελλάδα, παρά την τραπεζική αργία και το μαζικό «όχι» των Ελλήνων.
«Ακόμα και μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, οι πελάτες πρακτορείων δεν ακυρώνουν τη διαμονή τους», υπογραμμίζει το DRV. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών», επισήμανε προχθές η ταξιδιωτική εταιρεία TUI Ελλάδας, μέλος της TUI Travel, δίνοντας το στίγμα ότι οι κρατήσεις συνεχίζουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Τι στ’ αλήθεια συμβαίνει συνολικά φέτος με τον τουρισμό; Η «Εφ.Συν.» έκανε ένα ταξίδι ανά την Ελλάδα μέσα σε 48 ώρες στους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, συζήτησε με ξενοδόχους, ταξιδιωτικούς πράκτορες, εργαζομένους, συγκέντρωσε στατιστικά στοιχεία από διαφορετικές πηγές, επιχειρώντας να διαπιστώσει αν έχει βάση η τουριστική τρομολαγνεία των ημερών.

Πλεόνασμα

Ταξιδιωτικό ισοζύγιο
Τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, που δημοσιεύτηκαν χθες, δείχνουν πως το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2015 ανήλθε στα 80 εκατ. ευρώ, έναντι 56 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σημειώνοντας αύξηση κατά 41%. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 45 εκατ. ευρώ (9,5% από το 2014), αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την ταυτόχρονη αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 22 εκατ. ευρώ.
.............................................
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην ΕΦ.ΣΥΝ